SAP-Business Objects combo redo att rulla

I morse, efter uppslutning Oracles förvärv av BEA och Suns konsumtion av MySQL, jag leds ned SAP: s Palo Alto kontor för att höra hur företaget mjukvarujätten kommer smälta sitt senaste förvärv, Business Objects.

SAP vd Henning Kagermann sade Business Objects ger sitt företag nummer ett ledarskap i en av snabbast växande marknader – Business Intelligence och affärsprestandaoptimering. Enligt IDC har Business Objects 17 procents marknadsandel inom sitt område 50 procent mer än sin närmaste konkurrent. Affären förväntas slutföras i ungefär en vecka.

Vår viktigaste konkurrensfördel är att vi bygger vår portfölj på den mest öppen plattform, och vi är den enda som kan erbjuda affärsprestandaoptimering i en sluten slinga “, sade Kagermann.” Om du har en bred portfölj av applikationer Business Intelligence dig kan definiera strategin, dela upp det i KPI, övervaka och fatta beslut snabbare, men i slutet av den dag du vill att vidta omedelbara åtgärder … vår business suite och business intelligence stänga slingan. Du har snabbare och bättre insikt och du kan förvandla den omedelbart till handling.

SAP VD Henning Kagermann, vice vd Leo Apotheker och Business Objects vd John Schwarz

Rival Oracle tog sin egen business intelligence företag, Hyperion, förra året. SAP anser förutsägbart att Business Objects erbjuder en mer kapabel plattform. Jag frågade Kagermann om Hyperion skulle fungera lika bra med SAP som det skulle med Oracles stack. Han sa nej.”

Även om vi kommer att arbeta nära med SAP, har vi också vara noga med att inte vara så bunden i att vi inte kunde ge samma uppsättning lösningar på icke-SAP-lösningar. Vi kommer att vara lika bra som orakel som på SAP “, säger John Schwarz, nuvarande och framtida VD för Business Objects.” Vi kommer inte att begränsa tillgången till våra plattformar till våra partners. Vi välkomnar SAP ekosystem och Business Objects ekosystem att stanna ombord.

SAP och Business Objects har en kombinerad ekosystem av 6000 partners som kommer att utveckla produkter och tjänster och utveckla marknaden, säger Schwarz.

De två företagen kommer komma igång i slutet av denna månad, sade Leo Apotheker, SAP vice VD, rulla ut nio gemensamma erbjudanden, såsom Financial Performance Management, visualisering och rapportering, och Data Integration och Data Quality Management. Paketen kommer att säljas av säljorganisationer i båda enheterna. Dessutom, Business Objects produkt kommer att bakas in i SAP Business All-in-One och SAP-kanalen kommer att sälja Crystal Report Server.

Kagermann sade att SAP: s kommande on demand mid-market Svit, Affärs ByDesign, är “angelägna om att ta något från Business Objects portfölj och sammanfoga in med sin plattform.” Han sade att SAP måste arbeta på försäljningen och TCO proposition för att säkerställa att den kan bygga en lönsam verksamhet. “Vårt löfte var att bevisa i 2008 kunde vi bygga en lönsam verksamhet”, sade han som svar på en fråga om när Business ByDesign skulle vara allmänt tillgänglig.

Business Objects har också en fot in på efterfrågan, med över 70.000 abonnenter till sin multitenant plattform, säger Schwarz.

De två företagen har cirka 40.000 kunder varje, men bara omkring 15 procent överlappar varandra, säger Schwarz.

Vi bygger vår gemensamma vision att arbeta tillsammans. Det kommer att handla om att förändra hur verksamheten fungerar genom att ansluta människor, människor till information och genom anslutning människor och information och företag till företag, “Schwarz förklaras.

SAP CTO Vishal Sikka beskrev de tre skikten av bolagets nya Business Intelligence (BI) plattform. Längst ner är företag informationshantering – in strukturerade och ostrukturerade data, gemensam datahantering, och textanalys (med Business Objects Inxight Software förvärv). Det mellersta lagret består av SAP Enterprise Business Warehouse och Business Objects avdelnings RapidMarts och tekniker såsom in-memory databashantering. Det översta lagret är frågegränssnitt, rapportering, analys och visuella representationer.

Sikka sade BI-plattform skulle utökas till att inkludera fler samarbetsfunktioner, såsom gemensam decison göra, anteckningar, taggar och rankning,. Med tanke på den nuvarande ekonomin, kan SAP har några uppförsbacke klättring att göra för att komma igång snabbt med Business Objects.

Finanssektorn har haft en svår andra halvan av året “, säger Schwarz.” Det är svårt att förutsäga hur lång tid det kommer att bestå. Lösningar hjälper människor att förbättra prestanda, speciellt i tuffa tider. Vi kommer inte att se en dramatisk inverkan på att sälja våra lösningar.

Kagermann tillade att business intelligence ger ett sätt att öka produktiviteten eller få bättre information att överlista konkurrenter. “Därför även i nedgången har vi en chans med dessa typer av applikationer för att ha en bra affär.”

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Apotheker sade fjärde kvartalet visar god efterfrågan på SAP erbjudanden. Vi är mycket väl balanserad regionalt och företagsstorlek. En global katastrof att ha avmattning överallt … Jag är inte Alan Greenspan så jag inte kan förutsäga, men dynamiken finns där. Förra gången var det en recession det var ganska bra för oss. Många företag bestämde att det var oerhört viktigt att vara mycket prestanda driven.

Den globala konkurrensen kommer inte att tillåta företag att sluta investera “, tillade Kagermann. Han förväntar sig utvecklingsländerna att satsa på att förbättra sin programvara infrastruktur.

Doug Merritt, chef för SAP Business Användar utveckling och ett företags officer, kommer att ingå i Business Objects grupp och rapportera till Schwarz.

Kagermann tillfrågades om andra förvärv. “Den organiska tillväxten är nummer ett på SAP, men du behöver affärsmöjligheter att utvidga marknaden och kapacitet. Om ett förvärv vettigt till aktieägare och kunder, skulle vi göra [göra ett förvärv].

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget