Tquila begränsar baksmälla associerad med Salesforce migreringar

När det gäller den flod av PR pitches att jag får på en daglig basis för den här kolumnen – några riktigt välriktade, vissa inte så mycket – det finns vissa missiv garanterat att fånga min uppmärksamhet.

När det gäller frågan om den här kolumnen, Salesforce.com Platinum integrator Tquila, anslutningen var ganska uppenbart. Hur kan jag inte vara nyfiken på ett företag som har valt att kalla sig efter en vuxen libation?

Under de senaste 30 månaderna har Tquila etablerat sig som en go-to partner för europeiska företag som vill investera i Salesforce plattform – drift av kontor i London och München. Nu är det aktivt bygga en närvaro i Asien.

Vi är kända för vår djupa erfarenhet av att leverera transformativa lösningar som bygger på plattformen, och vår förmåga att stödja innovatörer inom stora företag företag, “Paul Andrew, en av grundarna och Chief Strategy kontor för Tquila skrev mig i planen att fånga min uppmärksamhet . “Vi har också byggt ett antal acceleratorer för att ta itu med frågor kunderna vill bygga på moln, som mobil-först, plats medvetenhet, offline-access, och konsument program med rik UI / UX. Dessa gör det möjligt för våra kunder att bygga och driftsätta applikationer i extremt korta tidsramar och “krossa tid att värdera.”

Stor branding åt sidan, vad Tquila fokuserar på att hantera sina kunder är organisationen ångest – baksmälla om du – som kan bubbla upp kring migrationsprojekt moln applikationsutveckling eller när företag försöker blanda alltför många konkurrerande agendor.

Oavsett hur slag ett moln projekt lovar att vara, är det oftast svårt att få intressenter linje, för att hantera den tillhörande skiftet i användar prioriteringar, “Andrew berättade för mig när jag intervjuade honom för några veckor sedan.” Vi kan ta en bra idé och bevisa dess värde i några veckor.

Att komma till den punkten är avgörande för att vinna över skeptiker, sade han.

En ämne som Andrew är särskilt högljudd är tanken att moln antagande bland europeiska företag släpar att deras motsvarigheter US, som den gjorde under de första dagarna av utbyggnader PC-industrin och företagsapplikationer. I själva verket är molntjänster påskynda innovation och risktagande, menar han.

Europa är inte längre fyra till fem år bakom “, säger Andrew.” Det finns lika mycket av en aptit för innovation som resten av världen. Om man tittar på den drivande kraften, det kommer ut av användarna. Användarna benchmarking vad de har [personligen] med vad de vill [i arbetet]. Detta har satt en ny standard för ansökan design.

För nu är Tquila uteslutande fokuserat på distributioner som involverar Salesforce och ekosystemet av ISV: er som har dykt upp runt plattformen.

Företaget sysselsätter cirka 100 Salesforce yrkesverksamma, och dess offentligt deklarerat lista klienten innehåller lik av Financial Times, Johnson & Johnson, Burberry, Credit Suisse, H.R. Owen, London Capital Group, och Works.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, moln, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet