Tech företag i skatteundandragande förfrågan hårkorset

Den australiska senaten igår röstade för ett förslag som lagts fram av gröna partiledaren Senator Christine Milne att inleda en utredning om bolags skatteflykt, precis i tid för november G20-möte i Brisbane.

Utredningen, som genomförs av senaten ekonomiska referenser kommittén – samma kommitté som har i uppdrag att se över Australiens, behandling beskattning, av bitcoin och andra cryptocurrencies – förväntas ge sin rapport från det första sammanträdet dagen i juni 2015.

Milne föreslog att genom att dra upp några av de största företag som är verksamma i Australien på sina skatte inhemska åtaganden, skulle regeringen koppla sitt inkomstbortfall utan att ta bort finansiering från socialtjänsten.

“I stället för att dra skyddsnät ut från under människor i vårt samhälle som mest behöver stöd bör Abbott regeringen leta efter sätt att öka intäkterna från dem som har råd att betala”, säger Milne i ett uttalande.

Utredningen, som kommer att titta på “skatteflykt och aggressiva minimering av företag som är registrerade i Australien och multinationella företag som är verksamma i Australien”, är inställd på att placera i sina hårkorset några av de största teknikföretag verksamma i Australien, inklusive Apple, Google, och Amason.

Den federala regeringen har tidigare, ropade, företag som Google och Apple för att använda den så kallade “Double Irish Dutch Sandwich” -metoden av kanalisera pengar genom länder utanför Australien att betala mycket låga skatter på hemmamarknaden, trots signifikant hög intäkter från Googles annons och Apples produkter säljs i Australien.

Tidigare i år visade det sig att Apple hade rakade i AU $ 5,9 miljarder intäkter i Australien och Nya Zeeland, men efter ökade kostnader, rapporterade företaget en; nedgång i nettovinsten, till AU $ 58.400.000, vilket gör företaget att betala endast AU $ 40.000.000 i skatt – jämfört med AU $ 94.700.000 under 2011.

Vid den tiden, Labor MP Ed Husic, ställde en fråga, i parlamentet frågar hur Apple kan ha AU $ 5,5 miljarder kostnader.

Hur? De tillverkar inte här, det finns inga fabriker här. Jag vet inte vad deras FoU-insatser är här “, sade han.” De har ett växande antal butiker, som jag är glad över – de skapar lokala arbetstillfällen – men säkert, dessa försäljningsställen inte kostar AU $ 5,5 miljarder behålla?

På senare tid, rapporter tyder på att Apple har betalat bara AU $ 193.000.000 i skatt till den australiska Beskattning Office på AU $ 27 miljarder av Apple-produkter som företaget har skiftat sedan 2002. Detta motsvarar bara 0,7 procent av omsättningen.

Däremot är Australiens gå bolagsskattesats för företag 30 procent.

Dr Antony Ting, en universitetslektor i skatterätt vid Sydney University, berättade ABC att Apple använder en form av “transfer pricing” att flytta beskattningsbar inkomst till lågskatteländer, en metod som ser det köper sitt lager från vad som är effektivt ett ” pappersföretag “dotterbolag i Irland – en låg skatt land.

Enterprise Software, TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, NBN, NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow, Innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, innovation, Quantum computing kan ha gjort mål i Australian forskningsfinansiering runt

Samtidigt är också sannolikt att granskas åtminstone en av Australiens största telekommunikationsföretag, enligt en rapport från multi-industrin union Voice och Skatte Justice Network Australien.

Rapporten säger 29 procent av Australiens främsta 200 företag betalar en effektiv skattesats på 10 procent eller mindre, medan mer än 14 procent har en effektiv skattesats på 0 procent, med Optus moderbolag SingTel utsetts till en av landets bästa skattefuskare.

Efter lanseringen av rapporten, var samhället chockad att lära sig att många av Australiens största företag är juridiskt eliminerar behovet av att betala skatt alls eller minska sina skattekostnader till 10 procent eller mindre, “sade United Voice nationell sekreterare David O’Byrne . “senaten Förfrågan kommer att hjälpa australiska människor att förstå hur Australiens bolagsskattesystem är bruten, och förhoppningsvis hur vi kan börja att åtgärda det.

Förbundets Vem betalar för vår gemensamma rikedom? Rapporten uppskattar att singaporianska telco kraftpaket SingTel har 32 dotterbolag i “sekretess jurisdiktioner” – regioner efter Financial sekretesslagen index efter sin ekonomiska sekretess och omfattningen av aktiviteter – bland annat Singapore, Bahrain, och Caymanöarna.

Rapporten uppskattar att SingTel har en genomsnittlig årlig uteblivna skatte siffra i Australien AU $ 713.000.000, andra i uteblivna skatt endast ranking till Twenty-First Century Fox, som uppskattades av forskning som har skakas upp AU $ 1,6 miljarder USD per år givet skatt.

Rapporten visar att SingTel har en genomsnittlig betald skatt mängd AU $ 284.000.000, på baksidan av AU $ 3,3 miljarder i genomsnitt före skatt, vilket resulterar i en effektiv skattesats på 9 procent – långt under Australiens 30 procent bolagsskattesats.

Men SingTel sade i ett svar på en stege Times artikel citerar rapportens slutsatser att det har sitt huvudkontor i Singapore, med legitima företag i 25 länder på tre kontinenter. Det är dubbelt noterat på ASX och Singapore Exchange.

“SingTel s australiska dotterbolag vidta alla sina rättsliga och administrativa ansvar flitigt, inklusive deras australiska skattemässiga skyldigheter”, säger SingTel.

I rapporten sägs att medan Telstra årliga beskattning ligger i linje med Australiens 30 procent bolagsskattesatsen, har företaget även 46 dotterbolag i “jurisdiktioner som tillämpar sekretess”, inklusive Brittiska Jungfruöarna, Bermuda, Hong Kong, och Jersey.

Telstra har i själva verket, har expanderar, dess legitima internationella verksamhet under de senaste åren, att bygga upp sin Telstra Global arm, som nu hävdar kontor i Hong Kong, Kina, Taiwan, Indien, Japan, Singapore, Indonesien och Malaysia , tillsammans med andra regioner.

Samtidigt visade rapporten att TPG Telecom betalar skatt som överstiger 30 procent företagets hastighet, med en effektiv skattesats (ETR) av 41 procent, och iiNet med en 33 procent ETR.

Däremot, i rapporten värsta syndarna, inklusive James Hardie, CFS Retail Property Trust Group, och Westfield Retail Trust, har en ETR av 0 procent.

Telstra hade inte svarat på en begäran om kommentar vid skrivande stund.

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

Kvantberäkning kan ha gjort mål i Australian forskningsfinansiering runt