Square lanserar marknaden, hoppar in i e-handel

Det är säkert att säga att få visste precis vad Twitter grundare Jack Dorsey var på när han lanserade Square, San Francisco-baserade mobila betalningar företag som är sakta men säkert upending sättet på vilket företag ta emot betalningar för varor och tjänster.

Med företagets register produkt som möjliggör betalning med en smartphone eller surfplatta, har jag betalat för cab biljettpriser i Orlando och popsicles i Philadelphia. Jag har inte använt företagets plånbok produkt ännu, men jag har betalat för saker med en QR-kod på smarttelefonen innan, så det är egentligen bara en tidsfråga.

Inte nöjd med att digitalisera in personer betalningsprocessen, startmeddelade på tisdagen sin tredje produkt, marknad, vilket ger småföretag en estetiskt tilltalande webbplattform för att sälja sina varor.

Handla på nätet från närbutiker över hela landet, “sin webbplats utropar,” när som helst, var som helst.

Detta är, naturligtvis, en av Internets löften, uppfyllda: en butik på nätet för att nå potentiella kunder över hela världen.

Under många år, men små företag hade att brottas med att registrera en domän och inrätta en webbplats och underhålla den och alla de tekniska problem som gick med det. Småföretagare var tvungen att göra val som de inte kände till. De var tvungna att utföra uppgifter som var långt utanför sin kärnverksamhet. Många företag har försökt att ta itu med denna marknad Microsoft Office Live för mindre företag kommer att tänka, men dessa ansträngningar var mer omfattande, till att omfatta företag som hade uppgifter att förmedla eller varor att sälja. Och de hade fortfarande att navigera bygga en webbplats.

Square, trogen sitt uppdrag att förenkla lösningar på Apple-esque ändar, erbjuder en marknadsplats som är strikt för att sälja varor-men också helt mobil-native, både från konsumenternas (shopping) och företagets ägare (management) synvinkel. Det sträcker sig väsentligen Square räckvidd bortom den fysiska point-of-sale, så att ett företag kan vara en fyrkantig kund oberoende av vilken kanal genom vilken en beställning görs: personligen, via webben, genom en mobil enhet. Detta enhetliga tillvägagångssätt vettigt för ett litet företag som vill fokusera på att utveckla kunder men inte på själva utbytet av betalning, och säkert jobb Ruta till nytta som mer och mer handel rör sig bort från kontanter och mot klick. (Eller finger kranar, så att säga.)

Det ställer också Square direkt mot Amazon och dess mindre elegant men mycket mer given och välkänd Marketplace.

Det kostar inget att inrätta eller underhålla en webbplats i marknaden, Square är bara intresserad av pengar ditt företag genererar, och tar 2,75 procent av varje försäljning för förmånen. (Som jämförelse Amazon avgifter 1 $ per försäljning för mindre än 40 varor per månad och $ 40 / mo för mer..) Kritiker av Square övriga tjänster säga denna avgift är branta, andra hävdar att enkelheten är väl värt priset, och långt mindre än vad det skulle kosta ett litet företag att ställa upp mer traditionella betalningsmedel.

För nu är marknaden fylld med den typ av butiker och produkter Square mest vill bli anslutna med: tappning finner bildsköna bakverk, skönhetssalonger produkter med en känsla av arv, premium kaffe från små butiker i höften och resurgent städer som Oakland, Brooklyn, Austin, Seattle, Portland och St Louis.

Företaget har uppenbarligen en bild för att upprätthålla, men det är oklart hur många konsumenter kommer att köpa en $ 14 påse kaffebönor med en avgift $ 9 frakt från en butik de har aldrig varit på innan. Ändå är plattformen där. Det finns pengar på bordet.

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

GoDaddy köper WordPress verktyg ManageWP

PayPal utökar samarbetet med Mastercard

Telekomföretag;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data billiga och fri röst, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar, SMB, GoDaddy köper WordPress verktyg ManageWP, e-handel, PayPal utökar samarbetet med Mastercard