Kvinnor inom IT-säkerhet: “Det är en skev lag i fältet”

SAN FRANCISCO — har Tech världen befann sig under ökande granskning som en rapport efter den andra visar en nästan ofattbar brist på mångfald på några av Silicon Valleys största företag.

Mer från RSA 2016

Microsofts Brad Smith: “Vägen till helvetet börjar vid bakdörren, Attacker, avbrott, förstörelse topp oro för NSA chefen, säkerhet och sekretess: Nya utmaningar

Den senaste tidens rättsliga striden mellan riskkapital trogen Kleiner Perkins och tidigare partner Ellen Pao förde klyftan mellan könen debatt mainstream, men det finns mycket mer utrymme för oro under ytan och bortom styrelserummet.

Kvinnor utgör mindre än 11 ​​procent av arbetstillfällena info säkerhet och mer än 50 procent av kvinnorna som nu arbetar inom vetenskap, teknik och teknikjobb väntas avgå branschen helt på grund av fientliga arbetsmiljöer, enligt Harvard Business Review.

“Den siffran är skrämmande. Vi bör alla vara chockad av att” återspeglas Michelle Cobb, vice vd för Skybox Security under en paneldiskussion mitt i öppnandet av den årliga säkerhetskonferensen RSA på måndag.

Tittar närmare på kulturen som orsakar detta, forskare vid Athena Factor-projektet fann 84 procent av kvinnorna i tekniska roller sade att de inte har tillräckliga mentorer eller feedback, medan National Science Foundation hittade 46 procent trodde genusbias påverkar prestanda utvärderingar.

“Det är en skev lag i fältet”, sammanfattade Fahmida Rashid, informationssäkerhet journalist och redaktör och chefredaktör för RSA Conference.

IT-säkerhetsområdet växer och förändras snabbt, Rashid fortsatte efterfrågar nya kunskaper, insikter och erfarenheter.

Men det finns en allmän brist på IT-utbildad arbetskraft i USA oavsett noterade Rashid, sättande att även efter varje manlig IT-tekniker fynd placering, finns det fortfarande gott om kritiska jobb går ofylld.

Penny Leavy, Chief Operating Officer för outlieren säkerhet, påminde om att när hon började i början av sin karriär i styrdata som en säljare, hon var bara en av fem kvinnor i organisationen.

När jag skulle börja tala om en produkt, skulle män ser på varandra och frågar om jag hade rätt “, sade Leavy.” Jag ser inte att fördomar längre. Det finns många kvinnor som ges trovärdighet i branschen.

Ändå hävdade Leavy det fortfarande inte tillräckligt.

Det kommer från att vara en oddity till det normala, men vi är fortfarande sällsynta, “Cobb instämde och tillade att hon väntar på att trenden att gå från standardnormen för” väntat.

Rashid ifrågasatte huruvida eller inte kvinnor kämpar i IT-branschen helt enkelt genom att försöka behaga och få andra att gilla dem snarare än att komma ut i ett negativt ljus ifrån bestämd.

“Själv har jag försökt att hantera det genom att tänka om du bor i förtjänst din position, stanna dig fokuserad på dina slutmål, som hjälper till att övervinna den uppfattningen utmaningar om att vara i en mansdominerad bransch,” svarade Melinda Rogers, chief Information säkerhetsvakt vid US Department of Justice.

Säkerhet, Så att inte kontrollera ett dataintrång (och varför vissa verkligen vill att du ska få “pwned”), säkerhet, nytänkande säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD, Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet;? FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska gov’t tjänstemän

Kvinnor tenderar att vara “konsensus beslutsfattare” försöker att få alla på samma sida, observerade Leavy.

“Det är mycket obehagligt ibland om någon inte gillar dig. Det är något du måste arbeta på att övervinna, aktivt” Leavy klagade.

Dessa problem ofta förvärra mindre ett företag får. Notera tech start scenen är svårt nog att börja med, som det hänvisas till Leavy de första anställda på dessa företag är oftast manliga ingenjörer, vilket återspeglar både klyftan mellan könen i STEM jobb och bristen på uppsökande i utbildning i tidig ålder.

“Vissa människor i satsningen samhället tenderar att tala med min affärspartner snarare än mig även om jag är en med siffrorna”, säger Leavy.

Ibland är det mest genomgripande lösning är att ändra hela problemet.

Om man tittar på den större bilden av den anslutna världen orsakas av sakernas Internet rörelse, Cloudmark engineering regissören Angela Knox föreslog klyftan mellan könen på arbetsmarknaden börjar med att ändra bilden av säkerhetsområdet för masspublik.

Om vi ​​ser säkerhet som bara för hackare och personer i mörka rum räkna ut vad skurkarna gör, den värld vi ska flytta in där allt är ansluten, du är inte kommunicera, “Knox argumenterade.” Det finns en meddelande fråga att göra säkerhet en normal del av vad alla gör.

“När vi blir mer mångsidig och göra plats för alla, kommer det att hjälpa till med att ändra bilden problem”, Knox avslutats.

Frågan blir då, enligt Rogers, hur man säljer intressanta delar av cyber kvinnor och uppmuntra fler kandidater att överväga IT-säkerhet ett lämpligt område.

“Denna förändring kommer inte att hända av sig själv,” Cobb påpekade, beskriver några av de bredare första stegen från att uppmuntra uppsökande för program yrkesvägledning och mentorskap.

Omedvetna fördomar kommer att fortsätta att existera, medgav Cobb, varnar för att när vi ser det måste vi påtala det.

Hur man inte att kontrollera ett dataintrång (och varför vissa verkligen vill att du ska få “pwned”)

Re-thinking säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän