Kan Oracle bli en offentlig moln makt?

Redan 2008 Larry Ellison, VD och Gud-King of Oracle var i fin form. På frågan om cloud computing, ranted han, “Det intressanta med cloud computing är att vi har omdefinierat cloud computing att omfatta allt som vi redan gör. Jag kan inte tänka på någonting som inte cloud computing med alla dessa meddelanden . den datorindustrin är den enda bransch som är mer modedriven än dammode. Kanske jag är en idiot, men jag har ingen aning om vad någon talar om. vad är det? det är fullständigt nonsens. det är vansinnigt. När detta idioti kommer att sluta? ”

Oracles moln ambitioner kan närmar sanningens ögonblick, Oracle håller koll på priset: Dominerande molnet marknaden, Oracles moln övergång kommer att kräva lite tålamod, säger analytiker

Larry Larry del av vad Oracle gjorde i 2008 var cloud computing, men inte mycket av det. Och bakom alla moln hype, det finns verklig teknik, vilket är långt mer än bara en massa servrar hängande utanför Internet.

Naturligtvis antog att han ut det så småningom. År 2012 var Ellison hävdar att inte bara var Oracle ett moln makt, men det erbjuds fler Software-as-a-Service (SaaS) applikationer än någon annan leverantör. “Vi är den enda molnet ansökan företag som ger dig ett val av distribution.”

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Orakel? Val?

OK. Vad som helst.

På senare tid, beslutade Oracle att våga utanför dess business-to-business marknaden och bli en offentlig moln leverantör.

År 2015, Oracle Public Cloud, tog död mål på Amazon Web Services med Elastic Compute och dedikerade Beräkna infrastruktur alternativ för att köra arbetsbelastningar med både Linux och Windows-stöd. Och överst på listan för alla ekonomichefer, Ellison sade också att Oracle molnpriser aldrig kommer att vara högre än AWS priser.

Det låter bra, om du litar på Oracle.

Personligen har jag aldrig betrodda jätte databaser.

Det är inte över för Windows och enheter. Men Microsofts framtid är allt om molnet och abonnemang, eftersom dess ekonomi och företags prioriteringar visar.

När det gäller molnet, har Oracle hävdat att det gjorde $ 1,5 miljarder 2015 från den. Dan Woods, CTO och redaktör för CITO Research, med hjälp av data från Craig Gurante, VD för Palisade Compliance och en Oracle licensiering expert hävdar Oracles moln intäktsnummer är falska.

Specifikt Woods hävdar att Oracle använder mekanismer som “moln krediter” att flytta klient inkomster från traditionella Oracle tjänster till cloud computing utan att egentligen uppnå antagande. Jag tror att han har rätt.

Dessutom ser jag Oracle som alldeles för sent till allmänheten moln spelet att göra en tävling av det. AWS, Google, IBM och Microsoft är alla väl framför sig.

Oracle affärsplan har varit att dra nytta av programlicenser. Specifikt, Oracle licensierar sina program ovanpå på lokala servrar inuti företagets datacenter. Ja, de har använt SaaS modeller och sätt tillbaka i 1995 Ellison försökte att vända tillbaka datorn revolutionen med nätverksdatorn. Detta var en kompromiss mellan terminalerna på stordator och mid-range datorer och vad vi skulle nu beskriva som Desktop-as-a-Service (Daas). Vid dagens slut det är inte där Oracle gör det pengar.

När allt kommer omkring, även om du köper Oracles $ av 1,5 miljarder moln intäkter, det är fortfarande bara 4 procent av Oracles $ 38 miljarder dollar i intäkter.

Kommer Oracle så småningom bli ett moln makt? Säker. Som alla företag som har bundit sin IT öde till Oracle vet, när du är i, är det nästan omöjligt att komma ut. Men, som en offentlig moln makt? Nej, jag kan inte se att det händer.

 Berättelser

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar