Sharp GX-10 Review

Vid en blick, GX-10 ser ut ungefär som alla andra “clamshell’ stil mobiltelefon – om kanske en lite större. Ta längre utseende och du kanske upptäcka digitalkamera 110Kpixel på baksidan av hörluren. Storleksmässigt är det mycket mer som en vanlig mobiltelefon än andra kameramobiler som Nokia 7650 eller Ericssons P800.

Denna dual-band GSM / GPRS-telefon Chrome-effekt plast yta ser bra ut, även om det är irriterande lätt att repa eller märke. Vänd på telefonen öppen och du konfronteras med en färgskärm och en uppsättning av kromeffekt nycklar, som har en klick snarare än seg känsla. Med undantag för hörsnäcka, är hela övre halvan av insidan av telefonen ockuperat av en mycket skarp 120-by-160 pixlar TFT-färgdisplay – en av de bästa vi har sett på en mobiltelefon hittills.

Navigering utförs med hjälp av en rocker-typ joystick, en mittknappen för att utföra den aktuella val och två funktionsknappar vars funktion visas längst ned på skärmen. Tyvärr är menysystemet clunky och krånglig, som ofta kräver mycket finger arbete som du söker önskat alternativ.

Tack och lov, är kameran lätt att använda: välj Kamera från menyn, förhandsgranska bilden på skärmen och “skjuta” med hjälp av mittknappen. Det finns fem olika ljusinställningar för olika förhållanden, tre olika bildstorlekar att välja mellan, det finns också en 2X digital zoom för att hjälpa dig att få lite närmare till åtgärden.

Bilder, antingen från den inbyggda kameran eller som har tagits emot via MMS, kan sparas på telefonen i ett stort antal olika format – BMP, PNG, JPEG, GIF, WBMP, WPNG. Från denna lista över sparade bilder är det lätt att skicka dem till en annan telefon eller e-postkonto via MMS. Du kan byta namn på bilder, men det finns ingen miniatyrbild av bilden katalog, som är lite av en besvikelse.

Tre ganska grundläggande spel medföljer telefonen, men den verkliga underverk i GX-10 är dess J2ME Java Runtime Environment, som stöder Java-spel – Vodafone live! erbjuder ett bra urval på en pay-per-download basis. Kvaliteten på de spel som vi hämtat överträffade allt vi har sett på en telefon innan, matchas med GX-10 utmärkta skärm, var de ett nöje att spela.

GX-10 fungerar bra för vanliga telefonsamtal också: det finns en bakgrundsbelyst LCD på utsidan av telefonen så att du kan se vem som ringer innan du vänder telefonen öppen och ta emot samtalet. Högtalarvolymen och talkvalitet är både bra.

Telefonen har infraröd, men du kan bara använda detta för modem funktionalitet. Dessutom finns det inget stöd för Bluetooth och ingenting om en datakabel som gör att du kan överföra filer till och från enheten. Därför är det inte möjligt att få bilder från telefonen till en annan enhet utan att använda MMS.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator