SAP nedskärningar – en tid för tillfället?

Nyheter som SAP skär 3000 jobb i ett försök att spara miljoner € 300-350 är en bra sak. Nej – det är inte kul om ditt namn får dras ut ur hatten, men företaget skulle ha varit galen för att göra ingenting eller hålla tyst. Eftersom det är bara omkring sex procent av den totala arbetskraften, det är nog det minsta det kunde ha gjort.

Även om företaget inte ger specifika prognoser, co-CEO Leo Apotheker sade att han räknar med att efterfrågan att vara platt eller något under de nivåer som rådde under 2008. Vad en “liten” betyder är öppet för gissningar, men på grundval av det sista kvartalets resultat, är minskningen personalkostnader motsvarar cirka fem procent nedgång i programvaruintäkter. Med tanke på att SAP redovisade ett år över år hösten sju procent mellan 2007 och 2008, och att det inte är ute efter particluar förbättringar marginal som den här gången, innebär att försäljningen kommer att ha sannolikt krympt någonstans runt 12 procent i 2007-09 tidsram. Vad finns det att tycka om det?

Ingenting om det inte var för det faktum SAP har ännu att få allvar med att rulla ut Business ByDesign. De flesta av mina kolleger är överens om att på begäran / SaaS-lösningar är kontracyklisk. Från denna abborre är det klokt att fokusera på att få ByDesign ute så fort som möjligt för att dra nytta av marknaden SAP identifierat flera år sedan. Det har fördelen att ByDesign gör mycket mer än Oracle CRM eller Salesforce.com och kunde fånga en del av den “cool” faktor fäst vid dessa stilar lösning. Varför tror jag att?

Tidigare idag har jag talade med CODA, som nyligen lanserat en order till kontanter process lösning byggd på Force.com-plattformen. CODA berättar att de får massor av intresse och är snabbare än planerat för nästa planerade beta som kommer att omfatta betalas och huvudbok. Jag frågade om det finns farhågor om att den nya lösningen kan kannibalisera befintliga marknader. Svaret är ett företag “nej”, eftersom det riktar sig till ett annat segment. Mer talande, CODA säger att kunderna inte byta ut finansiell programvara som ofta så det finns inget tryck från den befintliga kundbasen.

Om du tror att saas / on-demand är vägen för framtiden då SAP kunde stötta upp sin verksamhet och gå betydligt mot tysta sina “tomma kalorier” kritiker. Det låter som en möjlighet.

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget