RIM: Ny VD men samma gamla problem, misslyckad strategi

Research in Motion slutligen dumpat sin inte så dynamisk co-CEO duon Jim Balsillie och Mike Lazaridis, men den nya mannen i avgift — Thorsten Heins — kan belastas med samma misslyckad strategi.

I ett uttalande, RIM bekräftade att co-CEO struktur är toast. Flytten är försenad. RIM har snubblat vid upprepade tillfällen och tippad nästa generations produkter som aldrig levererats. I USA är RIM en också sprang som knappt kan få hyllutrymme med bärare. Internationellt är RIM stark, men den positionen visar sprickor också.

Mer: RIM chefer steg åt sidan, styrelse utser ny ordförande | RIM uttalande | Heins video | RIM co-VD äntligen kliva åt sidan, Thorsten Heins att ta över som VD själv | RIM: s ledning omdaningen för lite, för sent? AU: RIM tappar co-VD

Techmeme

Vad kommer Heins — tidigare operativ chef på RIM och Siemens alun — verkligen göra?

Stick med den nuvarande strategin.

Heins sa

Mike och Jim tog ett djärvt steg 18 månader sedan när RIM köpte QNX att valla omvandlingen av BlackBerry-plattformen för nästa decennium. Vi är mer övertygade än någonsin som var rätt väg. Det är Mike och Jim fortsatta ovilja att offra långsiktigt värde för kortsiktiga vinster som har gjort RIM stora företag som det är i dag. Jag delar denna filosofi och är mycket glada över företagets framtid.

Och sedan Heins tippad balansräkningen och sa

BlackBerry 7 har mottagits väl. Vi är mycket glada över Playbook 2,0 och BlackBerry 10. Mottagandet av våra produkter på årets Consumer Electronics Show var uppmuntrande.

Problemet: RIM: s monter gjorde inte alla att heta på CES baserad på anekdotiska rapporter. I själva verket hade RIM inget att visa. RIM utropat sin nya Playbook OS, men allt som gör är att lägga saker — e-post och kalender — som borde ha varit i företagets första tabletten. I en video, Heins porträtt RIM som nyskapande med en förbättring förväntan. Han sade RIM resa har just börjat och företaget skulle prototyp och utveckla produkter mer effektivt. Målet: Var en topp tre mobil spelare.

Heins sa att han skulle göra följande med RIM

Bli effektivare,. Utveckla bättre processer,. Prototype och utveckla produkter kontinuerligt,. Kommunicera bättre med intressenter,. Locka viktiga designers att fokusera på-konsumenter,. Flytta beslutsamt.

Lägg upp och avlägsnande av Balsillie och Lazaridis ser ut som ett försök att blidka aktieägarna för lite utan att ändra strategi totalt. Balsillie och Lazaridis är fortfarande på RIM: s styrelse. Barbara Stymiest är nu ordförande i styrelsen.

Med lite tur Heins kommer att gå för något mer dramatisk när han har ett par månader under bältet. Om inte, RIM fortfarande inte kan överleva och frodas. Problemen för RIM går så här

Playbook 2,0: RIM är en tablett skämt för tillfället. Den Playbook är behäftat och det är oklart om RIM kan placera den som ett företag enhet. Det finns också prislappen. RIM kommer att behöva förlora pengar på Playbook med liten eller ingen ekosystem utöka den.

QNX eller BlackBerry 10. Heins var på BlackBerry 10 tåget. Det kan vara fel häst att satsa på. BlackBerry 10 ser ut som en av de hemkörning produkter som inte komma igenom.

Säkerhet, BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln, säkerhet, Quadrooter “brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner, rörlighet, BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter, säkerhet, BlackBerry” förbättrad “krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende

Balsillie och Lazaridis är fortfarande i bilden. De tidigare co-CEOS blir direktörer och aktieägare. De kontrollerar i grunden företaget. Hur mycket självständighet kommer Heins verkligen?

RIM är inte smidig och är verkligen inte fet. Det skulle vara mer uppmuntrande om Heins indikerade att det skulle finnas en mjukvara och tjänster strategi. Istället han sköt samma trötta produkter som gjorde RIM irrelevant i första hand.

Heins kan vara den andra ankomsten av Steve Jobs, men hans första ord kastade en hel del tvivel på RIM: s förmåga att vända på kuttingen.

BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln

“Quadrooter” brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner

BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter

BlackBerry “förbättrad” krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende