Hallon Pi hands-on: PiHub och Bluetooth

Denna serie är visat sig vara mycket längre än jag hade planerat, lyckligtvis är det också visat sig vara en mycket roligare än jag hade förväntat mig, och det är verkligen säga något.

Hittills har jag tittat på Raspberry Pi NOOBS Linux-distributioner, Raspbian, Arch och Pidora, XBMC fokuserade, Raspbmc och OpenELEC, och den icke-Linux, RISC OS. Sedan i den senaste inlägget jag diskuterade, Pi kamera och USB-WiFi adaptrar. På tal om kameran, det var en mycket intressant nytt inlägg på webbplatsen Raspberry Pi om en Python-gränssnitt och en webbsida för att komma åt Pi kameran.

Nu har jag ett par mer tillägg hårdvara bitar för att utforska den PiHub 4-portars USB-hubb utformad speciellt för Raspberry Pi och en Bluetooth USB-adapter.

Först ut denna tid är PiHub 4-portars USB-hubb. Hallon Pi typ B har bara två USB-portar (om du tror att det är svårt, det ursprungliga typ A hade bara en!), Så det är ganska trångt när det gäller att lägga USB-enheter. Men det är ett större problem än så.

Om du lägger till en enkel, icke-USB-hubb, Pi själv har att leverera ström till vad du ansluter till denna knutpunkt. Men Pi själv är sannolikt att vara igång ganska nära gränsen för vad strömförsörjning du använder på det – hur nära beror på den specifika nätaggregatet du använder, naturligtvis.

Oavsett detaljerna är, vad det betyder är att du enkelt kan överbelasta Pi strömförsörjning genom att tillsätta makthungriga USB-enheter i navet. Det är inte bra.

Naturligtvis kan du använda en vanlig USB-hubb och lösa det problemet, men det innebär ännu en kraft tegel ansluten någonstans, och jag hatar att ha olika effekt tegel.

Den PiHub löser båda dessa problem. Det är en 4-portars USB-hubb, och det kommer med sin egen 3 amp (3000mA) strömförsörjning, och en av sina fyra USB-portar är speciellt utformad för att mata 5.2V på upp till 1,1 ampere så att den kan driva en Raspberry Pi. Det är väldigt cool.

Jag var tvungen att skrapa mitt huvud över detta ett tag, eftersom det verkar lite krånglig först. Vad du gör med PiHub är att ansluta den till en av USB-portarna på Raspberry Pi med hjälp av USB-A-B-kabeln som medföljer den. Det är normalt, liksom att ansluta alla andra nav.

Då du ansluter 3A strömförsörjning som kom med den till DC IN kontakten på navet. Återigen, det är normalt för en hubb. Här kommer den svala delen: USB-portarna på PiHub är märkta, tre av dem har standard USB-symbol och en har en Raspberry symbol.

Nu kan du använda en Micro-USB-kabel för att ansluta den utsedda USB-porten på Hub tillbaka till mikro-USB-ingång på Raspberry Pi!

Det är lite som jag hittade krånglig vid första, är navet faktiskt ansluten till Raspberry Pi två gånger – en gång för USB-och en gång för att ge ström till Pi.

Raspberry Pi tillägg: Mina experiment med kamera och wi-fi, Raspberry Pi: Hands-on med RISC OS, Raspberry Pi: RaspBMC och OpenELEC, Raspberry Pi: Hands on med Arch Linux och Pidora, Raspberry Pi och Raspbian, händerna på

Den PiHub port som används för att ge ström är naturligtvis inte används för data, så jag antar att du kunde då överväga det en 3-port nav, men det är ett litet pris att betala.

Det finns två fördelar med detta – du behöver bara en makt tegel för de båda enheterna, och tegel som medföljer PiHub har fått betyget tillräckligt hög att den kan driva Pi och ganska mycket annat du vill ansluta till det utan att överbelasta.

Faktum är att för nöjes skull, här är en länk till någon driver fyra Raspberry Pi från en PiHub, bara för att bevisa att det kan göras. Det står högst upp på sidan “Det här är en omotiverat dum video post”, det är nog sant, men jag tycker att det är roligt och det är också intressant att titta på den svala saker han har gjort med de fyra PI han använder i den här videon .

Naturligtvis behöver du inte att ansluta PiHub detta sätt, du kan använda den som en vanlig hubb och lämna Pi på egen strömförsörjning. För den delen, behöver du inte ens behöver använda strömförsörjningen på PiHub, kommer det att fungera som en buss-hubb om du lämnar ifrån strömmen. Det är upp till dig, använd den på det sätt som du behöver det, och som fungerar bäst för din situation.

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Fler inlägg i denna serie

Går vidare till nästa bit av add-on hårdvara: lägga till Bluetooth USB dongle var en hel del som att lägga WiFi-dongle.

Jag beställde en från Pi-Shop.ch, och sedan någon gång efter att jag kom ihåg att jag hade ett runt här någonstans, om mitt minne var lite bättre, kanske min plånbok vara lite tjockare också.

Det var inte ett totalt slöseri, men eftersom jag redan hade är ganska gamla, och är bara Bluetooth 2.1-kompatibel, den nya är Bluetooth 4.0 samt. Det är återigen ett komplett “no-name” enhet – baserad på förpackningen och CD inklusive förare med det, jag antar att det var även gjorts av samma no-name företag.

Liksom wi-fi dongle är drivrutinerna för Bluetooth dongle som ingår i Raspbian bas distribution.

Du kan kontrollera det själv genom att ansluta dongeln i, och sedan göra en lsusb -v att se att det finns med i listan.

Till skillnad från wifi, men behöver Bluetooth några ytterligare programvara installerad i Raspbian innan du faktiskt kan använda det – i princip vad du behöver är ett sätt att upptäcka och koppla ihop med en Bluetooth-enhet.

Det finns två sätt att göra detta (åtminstone), en som jag tänker på som “minimalistiska” metoden (även känd som “Jag är en väldigt macho Linux typ av snubbe” eller CLI-metoden) och “användaren -vänlig “metoden, som kräver ännu mer programvara som skall installeras.

Båda dessa metoder kräver att installera bluetooth programvarupaket, antingen med hjälp av apt eller synaptic.

När det är klart kommer följande CLI förfarande upptäcka, identifiera och koppla ihop med en Bluetooth-mus (eller tangentbord). Först sätta enheten i kopplingsläge, sedan ge dessa kommandon

hcitool scan

bluez-simple-agent hci0 xx: xx: xx: xx: xx: xx

bluez-test enhet betrodd xx: xx: xx: xx: xx: xx ja

bluez-test ingång ansluter xx: xx: xx: xx: xx: xx

De xx sekvenser i ovanstående kommandon måste ersättas med MAC-adressen för din Bluetooth-enhet som kommer att visas med den ursprungliga hcitool kommandot.

Ok, jag erkänner det, som inte ser ut som mycket roligt (och i själva verket är det inte), och jag vet inte ens om enheter ihopkopplade på detta sätt kommer att förbli ihopkopplade över omstarter och kraftcykler. Så jag rekommenderar att du tar nästa steg, och installera “blueman” paket för GUI Bluetooth ledning. När det är installerat, att starta aktivera den, eller om du är otålig kan du hitta det i LXDE menyer under “Inställningar / Bluetooth Hantera r ‘.

När blueman körs det kommer att lägga en Bluetooth-ikonen till LXDE panelen. Klicka på ikonen för att få ledningen fönstret Bluetooth, sätta din Bluetooth-enhet i kopplingsläge, och klicka på “Sök” i blueman fönstret. Enheten bör då vara införd, där du kan välja den och klicka sedan på “Inställningar”.

Om du har en Bluetooth-inmatningsenhet (mus eller tangentbord) som jag gör, gör inte misstaget att bara klicka på “+” för att lägga den. Det kommer helt enkelt lägga den i listan Kända enheter utan att tilldela någon funktion till det, vilket inte är mycket användbar för en inmatningsenhet.

Inställningsassistenten kommer att gå igenom både parning och tilldela funktioner till enheten. Om det frågar efter en nyckel för att para ihop varje bluetooth mus / tangentbord jag någonsin har använt hade en standardnyckel av 0000.

Bluetooth-enheter kommer att förbli ihopkopplade och konfigurerade över omstarter. Första gången du startar efter parning kan blueman be om bekräftelse innan parning med musen, om du säger “Always Trust som inte kommer att behövas längre.

Så, min Raspberry Pi nu har en PiHub ansluten till en av sina USB-portar, som fungerar som en 4-portars USB-hubb, och “Hallon” port på PiHub är ansluten till Raspberry Pi ineffekt – så jag bara har en makt tegel i bruk.

De andra tre USB-portarna på PiHub alla har nano mottagare anslutna till dem – en för wi-fi, en för Bluetooth och en Logitech Unifying-mottagare. Alla av dem fungerar perfekt. Åh, och det finns fortfarande en USB-port gratis hallon Pi själv.

Vid normal användning skulle jag förmodligen inte ha både en Unifying-mottagare och en Bluetooth USB-adapter på samma system, skulle jag ställa in både tangentbord och mus för den ena eller andra. Jag skulle förmodligen också ha wi-fi USB-adaptern direkt på Raspberry Pi snarare än PiHub, lämnar en eller två portar gratis på PiHub.

Ett par personer har ased vad mina totala kostnaderna har varit hittills. Jag håller med, en sammanfattning av hårdvara och kostnader hittills är en bra idé på denna punkt. Jag ska också inkludera några kommentarer om hårdvara, nödvändighet, alternativ och sådant.

Observera de är alla baserade på listpriser i Schweiz. Listpriserna utanför i Schweiz säkert kommer att bli lägre, och på vissa platser de är betydligt lägre.

Dessutom har jag konverterade till euro, pund och dollar med hjälp av vad enkel valutaväxling kalkylator jag hittade på nätet, jag tar inget ansvar för riktigheten i detta.

Det är intressant att notera att det enda objektet som anges ovan en “obligatorisk” är Raspberry Pi själv. Resten av det du kan antingen snickra ihop med saker som du kan ha runt huset eller kontoret, eller göra utan åtminstone inledningsvis. När man ser på det på det sättet, är detta en fan av mycket roligt för mindre än 50 francs!

Det är det för en annan dag, ett par mer Raspberry Pi tillägg, och mycket roligare!

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows