smashforce, schmashforce

Förr eller senare, var Salesforce.com kommer att göra en idiot av sig själv med sin tråkiga vana att skapa varumärken genom att hålla “-force” på slutet av varje och varje ord.

Till att börja med, när företaget drömde upp sforce etikett på sin API, var det ett snyggt och diskret bit av sub-branding. Supportforce verkade tillräckligt logiskt namn för sina kunder tjänsteutbud, och jag antar att du kan förlåta marknadsavdelningen för att plocka Dream som namnet på den årliga användarkonferensen. Men saker och ting började gå nedförsbacke med Customforce och sedan senare egentligen ganska lama klingande Multiforce (som är tänkt att armbågen Microsoft ur sin dominans av kunden, bra idé, skam om namnet).

Nu har företaget härstammar i sfärer av det löjliga med – vänta på det – Smashforce. Detta är ett verktyg som hjälper utvecklare att göra “mash-ups” mellan salesforce.com och andra webbapplikationer och tjänster. Det är inget fel med begreppet: mash-ups är i ropet bland webb kunniga utvecklare just nu, och har stor potential att göra on-demand program ännu mer övertygande alternativ till konventionell stationära datorer. Men Salesforce är knappast i spetsen för innovation med sin verktygslåda, som som Dan Farber noterade i sin blogg häromdagen, “är mer av en förlängning av sforce och customforce än något nytt eller nyskapande från företagets labb.” Jag menar, har även Tibco en AJAX verktygslåda (AJAX, eller asynkron Java script med XML, är en av de måste använda teknik för en riktigt bra mash-up). Samtidigt har Salesforce rival NetSuite redan släppt en ny version av sin ansökan som faktiskt bygger AJAX i användargränssnittet.

Det finns ingen tvekan om att salesforce.com måste stödja denna våg av mycket innovativa webbutveckling, men företaget ska bara ta ut verktygslådan och släpp Smashforce namn. För mig väcker det upp bilder av Keystone Cops – en galna besättning i desperat strävan efter en skrov tåget som är i fara av snabbare än dem.

Salesforce tillför branschspecifika Wave analys app

Salesforce tips dess AI generalplan, förhandsvisningar Einstein

Salesforce Q2 beats beräkningar aktier faller på ljus Q3 vägledning

Salesforce köper BeyondCore: Framtiden för avancerad analys är i sitt sammanhang

Moln, Salesforce tillför branschspecifika Wave analys app, artificiell intelligens, Salesforce tips dess AI översiktsplan, förhandsvisningar Einstein, Cloud, Salesforce Q2 beats uppskattningar, aktier faller på ljus Q3 vägledning, av stora datamängder, Salesforce köpa BeyondCore: Framtiden för avancerad analys är i sitt sammanhang