RIM banking på BlackBerry Balance, HTML5, BYOD trend

Research In Motion VD Thorsten Heins hävdade att BlackBerry 10 är telefonen tillverkarens “viktigaste lansering någonsin” när han talade till utvecklarna på BlackBerry Jam Americas i San Jose – och han kunde inte vara mer rätt.

 på OS BlackBerry 10: En närmare titt på budbärare, navigation

Onödigt att säga, behöver RIM BlackBerry 10 till inte bara arbetet, men för att vara en succé.

Baserat på Heins s anförande på tisdag morgon, det ser ut som RIM satsar på flera saker att göra BlackBerry 10 till en framgång.

Till att börja med har RIM gjort några dumheter på konsumentmarknaden innan, men den kanadensiska mobila enheten företaget försöker igen från en annan strategi tack vare BYOD (ta med din egen enhet) trend.

Förlitar sig på sin styrka och rykte för att bygga relativt de säkraste mobiltelefoner, Heins berörde BlackBerry Balance, en ganska ignoreras funktion, som verkligen har förnyat betydelse som fler människor vill kunna använda sina personliga enheter för arbete också är att det kan separera och kryptera professionella data.

Människor vill vara produktiv på språng. Vi har att “Heins hävdade, och tillade att skyddsinformation och integritet är” absolut nödvändigt eftersom fler människor sätter känslig information på sina enheter.

Således, fortsatte Heins att BlackBerry 10 har handlat om bland annat och bygger på de “igenkännbara drag” om BlackBerry mobila operativsystem, som han nämns som balans och enterprise service. Han hävdade vidare att dessa två saker roll eftersom BYOD är en realitet, och samtidigt “CIO har anammat det,” det är fortfarande en huvudvärk som inte har lösts fattat.

Andra välkända BlackBerry funktioner inkluderar tangentbord, som Heins skröt att BlackBerry har “alltid varit känd för klaviaturen”, och tillade att BlackBerry 10 kommer att ta “predictive text till en helt ny nivå, långt bortom alla dictionary” eller annan automatisk text teknik som för närvarande tillgängliga.

Men baserat på demo under grundtonen, är utseendet och känslan av BlackBerry 10 en betydande avvikelse från tidigare versioner av plattformen.

BlackBerry 10 innebär en övergång till sann mobil datoranvändning “, säger Heins.” Det är därför vi har byggt hela plattformen på en ny arkitektur.

Baserat på enbart startskärmen är tillvägagångssättet skiljer sig utan att titta obekväma eller ovanliga. (Även vid första anblicken, gör det ser lite ut som Windows Phone 7 och Android hade en unge av sina egna.)

Säkerhet, BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln, säkerhet, Quadrooter “brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner, rörlighet, BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter, säkerhet, BlackBerry” förbättrad “krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende

Ytterligare unika funktioner som kommer att visas på BlackBerry 10 innefattar ett nav som är tänkt att göra det lättare och snabbare att gå igenom uppgifter och BlackBerry Flow för “total integration” av användarupplevelsen i alla program.

Dessutom är att debatten mellan byggnaden för HTML5 vs iOS / Android native apps värms tillräckligt utan att kasta andra mobila plattformar i mixen, är RIM: s bästa skott bank på sidan av HTML5. Heins hänvisas till att BlackBerry 10 webbläsaren har varit en prioriterad fråga, och att den har “det bästa resultatet i branschen, bättre än någon datorns webbläsare.”

Heins medgav att BlackBerry-plattformen “var inte alltid lätt att utveckla för”, så RIM har åtagit sig att bygga en helt ny och flexibel OS.

“Vi gör troende av personer som skrev BlackBerry off” han anmärkte.

Ändå måste inte alla har skrivit BlackBerry ut som Heins hänvisas till att kundbasen har vuxit till cirka 80 miljoner användare – upp från 78 miljoner i slutet av Q2 FY2012.

Heins upprepade att BlackBerry 10 utveckling är på väg för transportören testning i oktober med en lansering planeras till första kvartalet kalender 2013.

UPPDATERING: RIM har varnade oss att det fanns ett skrivfel i företagets memo i morse. Användarbas är upp från 78 miljoner rapporterade förra kvartalet, inte Q2 FY2012. RIM rapporterar Q3 FY2013 resultat senare i veckan.

BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln

“Quadrooter” brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner

BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter

BlackBerry “förbättrad” krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende