Den så kallade “död av PC”

Förra veckan meddelade Microsoft några anständiga siffror för sin senaste rapporteringsperioden.

Cue mig att få ett lika anständigt antal meddelanden på Twitter i linje med: “Ha Du säger datorn är döende, men titta på Microsofts siffror!”

Ganska.

Därefter en snabb Google efter frasen “så kallade död PC” ger en bra några dussin blogginlägg från mina landsmän i andra publikationer. Var och en av dem gör argumentet att med gott Microsofts resultat, PC kan inte dö.

Ungh. Det är inte riktigt vad “död PC” betyder. Låt mig förklara…

Hela frasen “död PC” är bara en praktisk krok. Datorn är inte döende – det kan inte dö, av skäl som jag kommer att komma in på.

I stället för allt detta, är det bästa sättet att läsa vad som händer i branschen inte att Microsoft gör dåligt, utan det är att titta på hur väl alla de andra killarna gör. Å ena sidan finns det färre datorer som säljs än det brukade vara, och å andra sidan finns det mer post-PC (smartphones och surfplatta) enheter säljs än det brukade vara.

Det handlar om människor – främst konsumenterna, men detta påverkar företagsanvändare också – med fler valmöjligheter än de brukade ha.

Här är ett typexempel

Vi vet nu att, Office 365 i hemmabruk marknaden gör ganska bra, efter att ha drabbats två miljoner abonnenter. Om du behöver ha Office hemma, och du kommer att köpa det, det finns inget bättre sätt att köpa det än på abonnemang. Det gäller för små företag också – om du behöver Office, en Office 365 abonnemang är fantastiskt värde och totalt är det bästa sättet att köpa denna produkt.

Men konsumenterna, och via smygande unstoppability som är “konsumtionssyn IT”, affärsanvändare för nu inte behöver välja Office alls. De kan göra andra saker. I detta fall de kunde välja, gratisgrunka Google Docs, eller lika fria Office Web Apps.

Det handlar inte om “död av PC”, det handlar om “födelse val”.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå;? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, rörlighet, Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik, hårdvara, Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop, Windows 10, Microsoft Windows 10 “Redstone 2 test bygga 14915 nu tillgänglig för persondatorer, telefoner

I pre-post-PC-eran, kom valet något mindre lätt. Visst, du kan välja att dike Byrån för Openoffice, men ofta IT-chefer ansåg att göra detta val kan hamna slutar sin karriär i nya och innovativa sätt. Eller, för att uttrycka det på ett annat sätt, i pre-post-PC-eran, valet var att det fanns inget annat val.

En annan rolig sak som kommer upp när folk pratar med mig om döden av datorn är tanken att människor kommer att sitta där vid sina skrivbord knacka ut e-post på sina telefoner istället för att använda en dator. Varför skulle någon göra det om de har en rätt bra dator sitter där?

För yrkesmässig användning, har vi som en industri bringade årtionden gör datorn otroligt bra på att göra affärs y saker i affärsmiljöer. Det finns ingen anledning att dike något av det, och jag är säker på att som en industri vi kommer att fortsätta att göra datorn bättre.

Datorn handlar om att köra kommersiell effektivitet, och det är det lite som det är bra på. Post-PC-enheter är alla om att köra relationer genom att föra människor smidigare i kontakt med människor och saker som de lever.

Vi kommer alltid att ha en ekonomi, och som sådan vi alltid behöver förbättringar i kommersiell effektivitet och behöver informationssystem för att göra det alltid. Ur det perspektivet är datorn inte dö och aldrig kommer. (Och om det visar sig att vi inte har en ekonomi, har vi större problem än siffrorna vår favorit högteknologiföretag rapporterar.)

Så ur det perspektivet skulle vi förvänta oss Microsoft att göra bra i sina företagsmarknader, och, de verkar göra så. Det borde inte komma som någon överraskning för någon.

Men detta val inte kommer att försvinna. Någon vars enda interaktion med online-tjänster chatta med vänner på snapchat, sälja saker på eBay, en plats för internetbanker, och kanske ett stänk av e-post, inte får samma “vinna” ur en dator, eftersom en dator är avsedd att tjäna en kommersiell marknad först och inte dem och deras behov.

Därför Microsofts utmaning till, flytta sig som en enheter och tjänster. Om människor kommer att välja från kolumn A eller kolumn B, är det vettigt att ha produkter i både kolumn A och kolumn B.

I huvudsak kan datorn inte dö i den nya post-PC, val-ledda marknaden eftersom det var aldrig levande. Köpa saker för din hobby på eBay, inlägg på Facebook, spela spel, etc – eftersom dessa saker gjorde ingenting för kommersiell effektivitet, och gjorde allt för dina relationer, var de post-PC-funktioner. Att du kan göra dem på datorn alls var oavsiktlig. Vad du faktiskt gör det försökte ut tjänsterna på prototypanordningar. De faktiska produktionsenheter för alla som är smartphones och surfplattor.

Så datorn inte är döende. Det kommer inte någonstans. Vad vi behöver är en annan fras att sammanfatta denna fas av marknaden upp. Vad sägs om “PC och post-PC? Vive la skillnad.”

Vad tror du? Skicka en kommentar, eller prata med mig på Twitter: @mbrit.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik

Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop

Microsofts Windows 10 “Redstone 2 test build 14915 nu tillgänglig för datorer, telefoner