Välkommen till SIP, Cisco!

Idag som väntat, meddelade Cisco har de äntligen anammat SIP (Session Initiation Protocol). Plattformen för detta kommer att Cisco Unified CallManager5.0, samtalsbehandlande komponent av Cisco Unified systemet Communications.

? Nätverk, Cisco köper container start ContainerX, innovation, tech arvet från de olympiska spelen Rio, Sakernas Internet, Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstrukturering, nätverk, Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera

När de sista stora IP-system och utrustning säljaren att acceptera SIP, det gör slags verkar som Cisco släpades sparkande och skrikande in SIP-lägret. Tja, inte kanske “dras sparkar och skriker”, men mer som bidar sin tid innan de kunde inte göra så längre på grund av SIP potential och kundernas efterfrågan.

Cisco har äntligen insett att de bara inte kan göra IP-telefoner, lådor och routrar längre. Cisco vice ordförande i IP-kommunikations berättar min kollega Marguerite Reardon idag, “IP-telefoni är inte bara om avgifts bypass längre.” Det handlar om att förbättra produktiviteten och tillåter människor att göra sitt jobb mer effektivt. Och människor behöver för att kunna kommunicera och samarbeta med de medel som passar dem bäst.

För Cisco, flytten till SIP skulle vara en motsträviga beräkning som efterfrågan på SIP överensstämmelse uppväger risken för cannibalization som SIP innebär.

Denna risk är i form av SIP itself- som ett protokoll som övervakar hur VoIP-telefoner etablera kontakt och utför viktiga tjänster. Cisco SIP efterlevnad skulle i långt mer än teorin göra det möjligt för kunderna att kombinera Cisco SIP-telefoner med andra system från konkurrerande leverantörer. Till exempel kan den SIP stöd i den nya Call Manager möjliggör kompatibilitet med icke-Cisco IP Phones av vilka de flesta är betydligt billigare än $ 500 för vissa Cisco telefonmodeller.

Men samtidigt, kommer beefed Callmanager nu kunna hantera närvaroinformation och multimediaprogram sömlöst.

Redan börjar vi se meddelanden från leverantörspartners Cisco. Microsoft säger att det kommer att arbeta med Cisco att integrera SIP-baserade Microsoft Live Communications Server med nu SIP-aktiverade Cisco Unified Communications System som Call Manager är en viktig komponent.

Och även i dag, BlackBerry-tillverkaren Research In Motion sagt sitt BlackBerry Wireless LAN Solution kommer att integreras med Call Manager 5.0 via SIP för att underlätta VoIP-samtal via företagsnätverk till BlackBerry 7270.

Jag är säker på att vi kommer att få se fler sådana tillkännagivande under de kommande veckorna och månaderna.

Det gick inte att avsluta detta inlägg utan en viktig punkt Andy Abramson gjort i sin blogg idag. Att Cisco redan har haft SIP kapacitet via Linksys, Vad är ironiskt är deras dotterbolag Linksys, var SIP-kompatibla från den tidpunkt då de köpte SIPURA, och fick en bottom up strategi går, snarare än en uppifrån och ner, “Andy skriver.” Linksys IP PBX kallas 9000 ger en hel del riktigt cool Callmanager som funktioner för bråkdelar av priset av vad en Call manager kan leverera.

Det får mig att undra om grundligheten hur Cisco har, eller inte har, integrerat Linksys. Heck, köpte de Linksys tillbaka i 2003!

Cisco köper behållaren startup ContainerX

Tech arvet från de olympiska spelen i Rio

Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstruktureringen

? Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera