Rat Trap: Norge polis haffar fem i fjärråtkomst Trojan Europol nedslag

En av datorerna bara beslagtagits av norsk polis i sin anti-malware operation undergår analys.

meddelade Norges Kripos nationell brottsutredning tjänst idag gripandet av fem män i åldrarna mellan 16 och 24 år, för innehav, användning och försäljning av skadlig kod.

Polisen säger att de har tagit “stora mängder” av datorutrustning för analys, samt tagit kontroll över flera internetkonton. En av de gripna har erkänt att köra sin egen nätbutik där skadlig kod såldes, enligt en Kripos uttalande.

Siemens imponerade på vad israeliska säkerhets startup CyActive kan göra – att utveckla metoder för att mildra attacker innan de kan äga rum.

Mjukvaran finns på adresserna till flera av de gripna är en typ av fjärråtkomst Trojan eller RAT, malware, sade polisen. Malware är utformad för att ta kontroll över måldatorer, loggning tangenttryckningar och skörda lösenord och annan personlig information. Det kan kapa webbkameror i realtid, samt stjäla dokument, bilder och videor.

Norska polisen sade nätbutik i fråga erbjuds en förpackad produkt för kunder som ville att infektera och styra ett nätverk av datorer, genom att använda datorvirus och trojaner.

Tillväxten av denna typ av marknaden har varit en källa till oro för norska säkerhetsmyndigheter i år.

Landets polisiära åtgärder är en del av en Europol initiativ kallas OP fallande stjärna, som vänder sig till uppgifts brottslingar över hela Europa. Den här veckan har gripanden gjorts i Rumänien och Frankrike, förutom de i Norge.

“Vi har sett unga hackare som startar i liten skala, men senare begår större och allvarligare databrott. Följaktligen är det internationellt samordnade insatser en viktig åtgärd för att förhindra dessa typer av brott”, Kripos databrottslighet gruppchef Håvard Aalmo sade i ett uttalande.

Europols enhet mot databrott är inriktad på ett antal nivåer, från organiserade uppbackare och utvecklare, till unga människor som besitter och använder skadlig kod.

Enligt Kripos, kallar detta arbete för tät internationellt samarbete. Information från dessa norska fall delas internationellt.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Torrent webbplatser infektera 12 miljoner användare per månad med skadlig kod, Singapore konsumenterna varnas av skadlig kod inriktning mobila banktjänster, hotell Starwood faller offer för försäljnings malware

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

malware